Selecteer een pagina

Angst en Essentiële Oliën bij Honden

Angst en Essentiële Oliën bij Honden

Waarom en hoe essentiële oliën kunnen helpen.

Angst is een emotie, een emotie die alle levende organismen kennen. Angst ontstaat doordat er iets gebeurt wat je in gevaar brengt, of waarvan je denkt dat het je in gevaar brengt.  Een heftige emotie want het zet het lichaam aan tot actie, om weg te rennen, jezelf in veiligheid te brengen, te dealen met datgene wat jou in gevaar brengt/ kan brengen. Een emotie is een innerlijk gevoel of een beleving die een directe prikkel geeft aan je systeem en zorgt dat je op de juiste manier reageert. Bij angst is dat zorgen dat je overleeft en het lichaam wordt in paraatheid gebracht.

Emoties blijven niet voortdurend bij je, ze komen en gaan.  Alle emoties die wij benoemen zijn in te delen onder deze acht Basis Emoties: Liefde, Angst, Vreugde, Woede, Verdriet, Verbazing, Schaamte en Walging.

Photo By Unsplash

Angst brengt het lichaam direct in paraatheid: het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog, spieren spannen zich aan, je gaat transpireren en de ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst, noemen we paniek. Meestal is een gevoel van angst of paniek van korte duur. Het is in principe een normale reactie op een lastige situatie. Het maakt je extra alert en bereidt je zo voor op een mogelijk gevaarlijke situatie en zorgt dat je adequaat reageert. . Bang zijn, voor iets waar je niet voor hoeft te vluchten geeft ook een lichamelijke reactie. Het lichaam komt steeds weer in paraatheid, hoeft echter niet te vluchten of aan te vallen; als dit vaak gebeurt ontstaan stress- klachten of andere chronische klachten.

Ruiken en geuren.

Onze neus waarmee we ruiken is een van de vijf zintuigen waarmee we contact hebben met de buitenwereld. De andere zintuigen zijn: ogen (zien), oren (horen/ geluid), huid (voelen), tong (smaak, proeven). Onze zintuigen vertelden ons wat er aan de hand is, wat er gebeurt, of er voedsel in de buurt is, of er een vrouwtje of mannetje onze aandacht lokt, of er gevaar is. Zintuigen werken samen, bijvoorbeeld eten wat je lekker vindt ruiken, smaakt ook beter dan eten wat je onaangenaam vindt ruiken. Als je iets eenmaal onaangenaam vindt ruiken heb je daar ook een associatie mee gelegd. Er wordt een rechtstreekse link gelegd tussen de geur en de emotie die je erbij voelt. Die link wordt gelegd in het limbisch systeem, een gedeelte in de hersenen waar geurmoleculen/ geur trillingen direct de hersenen binnen komen en de geur wordt verwerkt.

Honden ruiken wel vierhonderd (!) keer beter dan mensen. Het is voor ons mensen die toch ook al zo’n 10.000 geuren kunnen onderscheidden, nauwelijks voor te stellen hoe de wereld van een hond ruikt.

 

Het limbisch systeem is een van de oudste gedeelte in onze hersenen. Het wordt ook wel de ‘reptielenhersenen’ genoemd. Via dit systeem voelen we emotie en slaan we herinneringen op.

Het limbisch systeem is de enige plaats in de hersenen waar direct contact met de buiten wereld is, via de neus is een open verbinding naar de hersenen. Geurmoleculen komen via de neus direct in het limbisch systeem van de hersenen terecht. Zie het linker hoofd op het plaatje. Zicht bijvoorbeeld komt via een gesloten systeem van de oogbol en zenuwen naar het limbisch systeem toe.

Essentiële oliën.

Essentiële oliën zijn de aromatische, geurende stoffen van planten, bloemen, bomen, wortels. Deze plantaardige organismen hebben ook hun afweer, communicatie en voortplanting systemen, net zoals zoogdieren. Essentiële oliën die uit planten worden gedestilleerd, zijn juist die stoffen die een rol spelen bij afweer, communicatie en voortplanting. Aangezien de moleculaire opbouw van deze aromatische stoffen overeenkomt met die van zoogdieren, is uitwisseling heel makkelijk en natuurlijk. Veel van de huidige in het laboratorium vervaardigde geneesmiddelen vinden hun oorsprong in de structuur, opbouw en eigenschappen van plantaardige vormen. Omdat essentiële oliën een duidelijke geur hebben is er ook een sterkte link naar emoties. Bovendien hebben veel essentiële oliën aardende eigenschappen die helpend zijn bij angst en/of paniek.

En dan komen we aan bij de rol die essentiële oliën kunnen spelen bij angsten en paniek. Door een olie aan te bieden aan je dier met rustgevende en/of aardende eigenschappen kun je direct kalmte en rust geven in (schijnbaar) angstaanjagende situaties. De geur van de aromatische olie komt direct binnen in het limbisch systeem en heeft zodoende een zeer direct effect op de emotie die ervaren wordt.

Photo by Christin Hume

 

Toepassing.

Een olie die je wilt gebruiken om angsten en paniek te kalmeren, kan het beste via inhalatie worden aangeboden en bijvoorbeeld in een diffuser. De oliën geven via het limbisch systeem direct een kalmerend effect en worden bovendien op deze manier snel in de bloedbaan opgenomen.

Bij verdamping uit een diffuser kan het dier de keuze maken, hoe ver of dichtbij hij dit wil ervaren. Het is altijd verstandig om het dier zelf te kunnen laten kiezen.

Onderweg of geen diffuser in de buurt?

Dan kan je één of meer druppels op een doekje druppelen en leg het in de nabijheid van het dier. Let op niet direct in de bench, mand of slaapplaats van het dier leggen, deze moet ten alle tijden de olie kunnen ontwijken. Dit zeer belangrijk!

Een andere mogelijkheid is, één of een paar druppels in je hand doen. Liefst gemengd met een draagolie zoals bijvoorbeeld een pure jojoba olie.  Draai beide handen een paar keer over elkaar. zodat de olie wordt geactiveerd. Biedt het aan, door je handen voor de neus te houden. Let op de geur van de olie is heel erg sterk, ook als het dier op een meter afstand blijft is dat OK. Als het dier de olie goed verdraagt, kan je het restant eventueel in de vacht strijken. Dan blijft de olie in de vacht hangen en geeft zo langer effect. Liefst zo ver mogelijk bij de neus vandaan. Kijk goed naar het dier hoe deze zich hierbij voelt. Verdraagt het dier de olie goed, dan kan je zelfs het restant op het puntje van de oren doen.

Welke soort angst

Belangrijk is om te bepalen om wat voor angst het eigenlijk gaat. Bang om alleen thuis te blijven, bang voor een andere hond ?

Een angst waar we het einde van het jaar veel mee te maken hebben is voor vuurwerk. Waar is je dier bang voor? Voor de onverwachte knallen (paniek)? Heeft het al de link gelegd tussen de geur van rotjes en de vervelende knallen?

Ben jij misschien zelf bang en pakt je dier deze emotie op? In dit geval is het mogelijk, en zelfs verstandig om zelf ook een olie te gebruiken die kalmeert in deze situaties. Denk bijvoorbeeld aan Lavendel olie of Stress Away van Young Living. Deze zijn heel handig verkrijgbaar in een rollerflesje, zodat je deze meteen op je huid en ook onderweg aan kan brengen.

Voor honden die angst vertonen zijn er test angst mix druppel flesjes verkrijgbaar. Deze olie mix is al iets verdund en meteen bruikbaar. De Standaard angstmix is een 5 ml flesje, die u met een uitgebreide beschrijving ontvangt.

Uiteraard is het ook mogelijk om een verdunde angst mix voor het dier in een roller flesje aan te schaffen, zodat je deze onderweg meteen kan gebruiken.

Photo by Kelly Sikkema

Let op: katten kunnen geen fenolen afbreken, oliën die veel fenolen bevatten zijn daarom ongeschikt om voor hen te gebruiken. Grote lijn is om citrus en kruiden niet voor katten in te zetten, dit geldt ook voor cavia’s, hamsters en konijnen.

Wil je meer informatie, of angstmix bestellen, neem dan contact met Pure Animals via info@pureanimals.nl.

Bron: heeldier